Jaunu bioloģiskās lauksaimniecības produkta augu burgeru ar dažādām piedevām eksperimentālā izstrāde
Pasaulē un Latvijā ar vien plašāk kļūst
populārs dzīvesveids, kura piekritēji no uztura izslēdz dzīvnieku izcelsmes
pārtikas produktus, līdz ar to rodas pieprasījums pēc jauniem produktiem, kas
paredzēti konkrētai patērētāju grupai. Vegāni uzturā lieto galvenokārt augu
izcelsmes produktus, kas gatavoti no graudaugiem, pākšaugiem, dārzeņiem,
augļiem, līdz ar to, daudzi ražotāji Latvijā jau strādā pie tā, lai izmantojot
augu izscelsmes izejvielas, radītu jaunus dažādus produkta veidus, īpaši pievēršot
uzmanību Latvijā audzētajai izejvielai. Tādējādi tika domāts par projekta ideju ar kuras palīdzību
tiktu nodrošināta pārtikas preču aprites organizēšana, tostarp lauksaimniecības
produktu pārstrādes un tirdzniecības veicināšana, un riska pārvaldības
veicināšana lauksaimniecībā, īpaši uzlabojot primāro ražotāju konkurētspēju, to
labāk integrējot lauksaimniecības pārtikas apritē, izmantojot kvalitātes
shēmas, piešķirot papildu vērtību lauksaimniecības produktiem, veicinot noietu
vietējos tirgos un izmantojot īsās piegādes ķēdes, kas gala rezultātā tikai
izveidots kā šī projekta mērķis.
Projekta realizācijā ir iesaistīti pieci partneri un katram ir sava
atbildības sfēra. Katrs partneris projekta realizācijas laikā pievērsīs
uzmanību noteiktām niansēm, kur katram no iesaistošajiem partneriem – SIA „GROW
BITE”, SIA “ALOJA-STARKELSEN”, Latvijas Lauksaimniecības universitāte
(realizētāji Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošie pētnieki), SIA “BioGus”
un “Gusts Apinis” ir noteikti projekta realizācijas laikā nodefinētie uzdevumi.
Uzdevumi saistās ar receptūru, tehnoloģisko procesu, izejvielu (bioloģiskā
lauksaimniecībā izaudzētām bezglutēna augu valsts izejvielām) izstrādi un
izpēti, kā arī ar jaunizstrādāto produktu fizikāli-ķīmiskajiem rādītājiem.
Viens no galvenajiem uzdevumiem, kas ir saistošs visiem projektā ieasistītajiem
partneriem ir pievērst uzmanību produkta garšas niansēm, lai izstrādātais
produkts būtu ne tikai atbilstošs pēc uzturvielu prasībām, bet arī garšīgs.
Projekts tika uzsākts 2020. gada 1.maijā un, tas tiks realizēts līdz
2021. gada 30.oktobrim. Projekta galvenā būtība ir iegūt rezultātu – jaunus
produktus (gaļas aizstājējproduktus), kas būtu saistoši ne tikai vegānisma
dzīvesveida piekritējiem, bet arī jebkuram citam lietošanai uzturā.
Visi iesaistītie partneri pašlaik strādā pie izejvielu izpētes,
piemērotības un tehnoloģisko procesu pielāgošanas augu burgeru ar dažādām
piedevām izstrādes, lai jau drīzumā uzsāktu eksperimentālo procesu, kura laikā
taps augu izcelsmes produkti.